Kommentek

A pedigré-katasztrófa - 1. rész

2009.08.13. 07:40 | Maxine | 21 komment

Címkék: kutya betegség genetika mopsz kutyakiállítás spániel fajtatiszta buldog cavalier pedigré

A különböző kutyafajták mindig az adott kor igényeinek megfelelően változtak az idők során. A XIX. század végén, a versenyszerű kutyatenyésztés megjelenésével a gyakorlati szempontokat (pl. vadászatban betöltött szerep) elkezdték felváltani az esztétikai szempontok, és a fajták átalakulása felgyorsult. Ma már ezeket a kiállítási kutyákat direkt úgy tenyésztik, hogy jellegzetes vonásaik eltúlzottak legyenek, hiszen így nyerhetik el a zsűri tetszését. Ezek a tulajdonságok azonban rendkívül kényelmetlenek lehetnek a kutya számára, ráadásul komoly fájdalommal is járhatnak. A beltenyészetből adódó öröklött betegségek terjedését látva pedig egyre többen kondítják meg a vészharangot. A BBC tavaly ősszel bemutatott, sokkoló hatású dokumentumfilmje, a Pedigree Dogs Exposed valóságos lavinát indított el.

De nézzünk néhány példát! A minden évben megrendezésre kerülő amerikai Westminster Dog Show egy sokmilliárd dolláros üzlet része, a flancos kutyák, tekintélyes árak és a tökéletes pedigrék parádéja. Az idei győztes, a Stump nevű Sussex spániel pillanatok alatt „celebbé” vált. Az ilyen jellegű rendezvények kétségtelenül jók a gazdáknak. De hogy a kutyák számára is ennyire jó-e ez a versengés, az erősen vitatható. Elég megnézni a Madison Square Gardenben februárban megrendezett Bulldog ringet, ahol a kiállításon szereplő kutyákat folyamatosan locsolni kellett, mivel a nagy melegben és a reflektorok fényében enélkül öt perc alatt hőgutát kaptak volna (hála jellegzetes arcszerkezetüknek, amely miatt alig kapnak levegőt.)

Az amerikai tenyésztők világában az 1884-ben alapított American Kennel Club (AKC) a legfőbb hatalom: 161 fajtát ismert el, számos kutya-show felügyeletét látta már el, és ez a szervezet állapítja meg a különböző fajták standard-jeit. Eszerint például az angol bulldog kívánatos felépítése a következő: nagyon erős vállak, nagyon rövid mellső lábak, nagyon nagy koponya és extrém rövid pofa.

A mai angol bulldogok már teljesen másképp festenek, mint 150 évvel ezelőtt. Eltúlzott arányaik miatt nem tudnak párosodni egymással, csak az e célra kifejlesztett „párzóbölcső” segítségével. Gyakran inkább inszemináció útján termékenyítik meg a szukákat, akik aztán nem képesek természetes úton világra hozni kölykeiket, azok hatalmas koponyája miatt. Vagyis természetes körülmények között a fajtának esélye sem lenne a túlélésre. (Ezt felismerve tenyésztették ki előbb Amerikában az óangol, majd Svájcban a kontinentális bulldogot, amelyek már mentesek ezektől a problémáktól, viszont az FCI nem ismeri el őket hivatalos fajtának.)

A jellegzetességek karikírozásának legsúlyosabb következménye a légzési nehézség: ez főleg az angol és a francia bulldogot, a mopszot, a boxert és a Boston terriert sújtja rövid orruk miatt. Néhány nagyobb légitársaság éppen ezért megtagadja, hogy járatain nagy melegben bulldogokat, Boston terriereket és más, hasonló problémával küzdő fajtákat szállítsanak. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy a beltenyészetnek köszönhetően drámaian lecsökkent a fajtatiszta kutyák körében a genetikai változatosság, ami a különböző örökletes betegségekhez, illetve az azokra való hajlam kialakulásához vezet. A BBC dokumentumfilmjében a londoni Imperial College tudósai arra az eredményre jutottak, hogy az Egyesült Királyságban élő 10,000 mopsz génállománya olyan mértékben egyezik, mintha csak 50(!) különböző példányról lenne szó.

A vérvonalon belüli tenyésztés sok helyen bevett gyakorlatnak számít. Ez annak érdekében történik, hogy a következő generációk is hordozzák magukban a győztes jelleget. Nem ritka, hogy a cél érdekében például egy kan kutyát saját szuka unokájával párosítanak, de előfordul testvérek közötti fedeztetés is. Így aztán nem meglepő, hogy minden fajtának speciális betegségei vannak. A Cavalier King Charles spánielek fele például még ötéves kora előtt elkezd szenvedni a rájuk jellemző szívzörejektől. Ugyanennél a fajtánál gyakori a Syringomyelia nevű borzalmasan fájdalmas betegség, amelynél a koponya szűk mérete miatt nem jut elég hely az agynak. A dalmatáknál a magas húgysavszint okoz köszvény-szerű panaszokat, a boxereknél gyakori az epilepszia, a sima szőrű retrieverek között nagyon gyakran fordulnak elő rákos megbetegedések, és hosszan folytathatnánk.

Holnap a tenyésztők reakcióival és a lehetséges megoldással folytatjuk a cikket.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr771305912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.08.13. 08:59:22

Jogos. Manapság már a "pinanyaló" kutyák tenyésztése a cél. Ezekre van igény, ezt lehet eladni. Így működnek manapság a "kutyagyárak".

Volla 2009.08.13. 09:05:11

Jó cikk, lényeges jelensége hívja fel a figyelmet. A hangsúly sajnos valóban azon van, hogy az embereknek erre igénye van. Amíg ez létezik nincs határa a turcsi orrnak, kidülledt szemnek és gyakorlatilag normális mozgásra képtelen görbe végtagoknak.

Számomra a legszomorúbb példa mindenképp a (show típusú) Német juhász, munkakutyából lett roncs.

Doryyka 2009.08.13. 09:16:33

Azért a féldekás Slanger által említett nevű :) kutya is szomorú látvány...

okoska100 2009.08.13. 09:36:28

jogos a cikk.Már adom is fel a hírdetésem Westi kan kutyámmal Ír farkas fedeztetését vállalom.
Illetve próbáljunk meg szőrös és szőrtelen kutyákat párosítani,hátha lesz olyan kiskutya belőlük aminek csak itt ott nő szőre.
Esetleg egy kaukázusi juhász -bernáthegyi keverék?Lenne belőle egy marhanagy tohonya eb.

MoxNox 2009.08.13. 09:56:44

A PETA hírdetését ismeritek ebben a témában? Szerintem mókás :)

www.youtube.com/watch?v=rxAaK0iJ2vQ

csipesz. 2009.08.13. 10:07:53

A legfeltűnőbb valóban a munkakutyák elsatnyulása. A skót juhászból is ölebet csináltak, klasszikus collie-t talán már nem is tenyészt senki.

Don Bolesz 2009.08.13. 10:23:42

@okoska100: azt már megcsinálták az oroszok. moszkvai őrkutya néven forgalmazzák.

Katikifli 2009.08.13. 10:35:17

@okoska100: Kaukázusi-bernáthegyi keverékem van (nem papíros moszkvai őrkutya), kisebb és közel sem olyan "tohonya" mint bernáthegyi, nem nyálas, cserébe jóval kedvesebb, mint egy kaukázusi...azért ez nem olyan rossz párosítás :)

nina2000 2009.08.13. 10:35:56

FCI kapja be...szaros maffia...és a MEOE sem jobb, lévén hozzá tartozó szervezet.
A szerencsétlen shar pei-ből is mi lett....extra bőrös génkorcsokat csináltak a fajtából.
Ráadásul itthon a megélhetési tenyésztők szétbasznak mindent genetikailag, ami "divat" lesz.
Soha nem vittem kiállításra a kutyusom, pedig olyan pedigréje volt, hogy mindenki röfögött a gyönyörtől és mindenki beszólta "hogy merem kivonni, ezt az értékes vérvonalat a tenyésztésből".....azért, mert a kutyám qrvára nem élvezte a tömeget, stresszelt és agresszív lett....hát ennyi.

Editor Bob 2009.08.13. 10:47:55

A cikkben lehet valami. Eddig a családban két Shih-tzu volt, az első epilepsziás volt, a mostaninak pedig rejtélyes allergiája van, amitől 2 centi átmérőjú sebek képződnek a nyakán. Kár, hogy ilyen túltenyésztettek, mert amúgy egy nagyon aranyos fajta.:(

Ha már szobakutya: Nekem olyan kis termetű kutya kéne, amelyik úgy néz ki, mint egy nagy fajta kölyke. pl. törpe Rottweilert, vagy egy törpe boxert szívesen elfogadnék.

herut 2009.08.13. 10:59:42

Imelda Angehrn asszony igazi szakember,visszahozta a VALÓDI angol bulldogot!

Ennek a fajtának így kell kinéznie,a jelenleg preferált mutáció ennek még a karikatúrája sincs,sem küllemben,sem tulajdonságait tekintve,nem beszélve az egészségéről.

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2009.08.13. 11:00:49

Azért szerencsére nem minden kutyafajtát érint ennyire súlyosan a helyzet. Tudom, hogy ez a blog a szobakutyákról szól, ezek a fajták sokkal inkább terheltek.
De mondjuk egy alaszkai malamut, egy tibeti masztiff, vagy egy ovczarek nem lett divatkutya, így szerencsére kimaradt a deformáló törekvésekből.
A serpenyő másik oldala, hogy humán faj az említett torzításokat önmagával szemben is alkalmazza. Plasztikai műtétek, szilikon, kollagén, műköröm, terhesség alatti drogozás-dohányzás, mind önmagunk és az utódok deformálása, életképtelenné tétele.
Az ember már csak ilyen.

l3v1 2009.08.13. 11:05:52

@Editor Bob: Jaja, nekem meg egy törpe-EditorBob kellene amit kényelmesen lehet rugdosni. Törpe-bernáthegyi nem kellene? Esetleg lila agár, vagy rövidfülű-hosszólábú basset, egyéb idiótaság?

BKV reszelő 2009.08.13. 11:25:13

Itt az idő, hogy az aggódók ne tenyésztőtől vegyék a bátyus-hugi gyereke kutyákat, hanem bátran vegyenek/vigyenek haza keverékeket. Nekem roti-németjuhász keverék szukám van, igazi munkakutya, védi a birtokát, de az utcán senkihez nem szól a füle botját sem mozgatja idegenekre. A kertben viszont jelen kell lennem folyamatosan ha idegenek vannak nálunk, mert addig tűri őket messziről, de egyedül széttépné őket. Van egya snaci-undefined turmix kanom is, az dettó. Ja, és a szuka 10 éves, a kan 8 éves. Eddig orvosnál csak a kötelező oltások miatt jártunk.

okoska100 2009.08.13. 11:52:23

@bolesz:
Szia bolesz,és mit őriz a rumoshordót a nyakában? Ő is levágatja a füleit születésekor mint régen a kaukázusik?

kutyagyerek 2009.08.13. 11:54:48

Nekem is 2 francia bulldog fiúm van,törzskönyvet nem kértem hozzájuk,csak imádni akarom őket.Hál' istennek egészségesek. A minap meglátogattuk a tenyésztőt, elcsodálkozott, hogy milyen gyönyörűek. Jó lenne pároztatni- mondja. Nincs törzskönyvük,mondom én. Semmi gond,majd megoldjuk,hogy xy kutya törzskönyvével lejelentjük,hogy kiskutyák születtek, így a "tenyésztő".
Köszönés nélkül otthagytam!
Gondolom máshol is így van????!!!!....

dave_grohl 2009.08.31. 13:58:30

@nina2000/ KORRUPTIVITY zRt:

Tök igazad van, egyet is értek, de ez szemet szúrt, na haragudj:

"...azért, mert a kutyám qrvára nem élvezte a tömeget, stresszelt és agresszív lett....hát ennyi."

ha a kutyád a tömegtől bestresszelt, annyira hogy ez agresszívvá tette, mégse olyan acélos az a felmenői lista. Szerintem. Hozzáteszem rögvest, az én kutyám fajtatsizta, tk-s, de fajtájának szégyene - már egészségileg - de az idegredszere: kiváló.

güllem 2009.09.09. 15:16:13

Tény, hogy szaporító és tenyésztő közt nincs nagy különbség (hozzáértésben, tudásban és az állat szeretetében sem). Erre megoldás nincs és nem is lesz, sehogysem lehet szabályozni,
amíg a kiállításokon előre ki van osztva az 1. hely ki kinek az ismerőse alapon.
A lényeg az, hogy pedigrés, vagy pedigrétlen beteg állatok gazdái nem a fajtával járó betegségeket akarták megvenni, hanem a szeretni való állatot, szörnyű látni és átélni velük a szenvedést.A BBC filmje is jól példázza ezt.
A kiállítási kutyákról meg csak annyit, hogy a viselkedésükhöz nagyban hozzájárul a gazda nevelése és csak ez után jön az örökölt idegbaj, lehet az szuper pedigrés vagy sem...
Summa summarum :jól el van cseszve a kutyatársadalom sajnos.
süti beállítások módosítása