Kommentek

Eredetmeghatározás keverék kutyáknak

2009.09.22. 07:10 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: kutya genetika keverék

DNS alapján nem csak bűnözőket lehet azonosítani. A tudomány már eljutott arra a szintre, hogy meghatározza, egy keverék kutyában milyen ősök vére csörgedezik. Legalábbis az erre szakosodott amerikai cégek állítása szerint. A Wall Street Journal tesztje során ugyanis a vizsgált négy cég négyféleképpen határozta meg ugyanazt az ebet.

Az Egyesült Államokban élő kutyáknak nagyjából a fele keverék, és a gazdik 86%-a bizonytalan abban, hogy kedvence milyen felmenőktől származhat. A Mars Veterinary néhány napja bemutatott otthon elvégezhető DNS-tesztje egy több mint 170 fajtát tartalmazó adatbázis segítségével állapítja meg a kutya eredetét nyálminta alapján. A gazdik három héten belül e-mailben kapják meg a hivatalos eredetet igazoló jelentést, amely ismerteti a kutyus genetikai hátterét. A Wisdom Panel Insights teszt már egész Amerikában elérhető, ez már 80 dollárért rendelkezésre áll. A költségesebb verzió, a Wisdom Panel MX – amely a vérből mutatja ki az eredményt – 125 dollárba kerül, ehhez jön még a vérvétel díja, amit az állatorvosnak kell fizetni.

A többi cég is hasonló árakkal dolgozik. A legolcsóbb a BioPet Vet Lab, amely 60 dollárért készíti el a genetikai tesztet. A cég adatbázisa 63 fajtát tartalmaz, és szerintük ezekből kerül ki az amerikai keverékek kb 92%-a. Új programjuk, a PooPrints az ürülékük alapján azonosítja a kutyákat, így még motiválják is a gazdikat, hogy takarítsanak a kutyus után. A DDC Veterinary 68 dollárért végzi a vizsgálatot. Ez a cég is a BioPet tesztjét használja, amely tartalmaz egy listát az egyes fajták jellemző egészségügyi problémáiról is. A szakértők szerint ebből azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mivel ha a keverék kutyusban csupán kis mennyiségben található meg az adott fajta DNS-e, akkor a panaszok nem feltétlenül jelennek meg az ő esetében is. A DDC és a BioPet módszerén azonban van még mit csiszolni, mert a WSJ riporterének pitbull-szerű kutyáját többek között egy bichon frisével hozták rokonságba.

A MetaMorphix nevű biotechnológiai cég az AKC számára végzi az ún. Canine Heritage Breed Test-et, 108 fajtától vett tízezer minta alapján. A vizsgálat ára 100 dollár. Az adatbázis azonban itt sem tartalmazza az amerikai staffordshire terriert és a pitbull terriert, mert ezek engedélyezése körül folyamatosan viták dúlnak. Ezen fajták a tesztelt cégek közül egyedül a Mars adatbázisában szerepelnek, ezért a vizsgált kutya esetében az általuk felvázolt családfa tűnt a leghitelesebbnek. Összességében azonban a WSJ újságírója négy vizsgálattal és 400 dollárral később sem tud jobb választ adni a „Hát ez milyen kutya?” kérdésre, mint a történet elején.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr571398170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása