Kommentek

Válságbiztos, és jobb, mint a szex

2009.09.01. 07:09 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás kutya shopping konzum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nemrég megjelent Women Want More című könyv szerzői azt kutatták, vajon mi teszi a nőket boldoggá. A kutatást 22 országban,12 ezer nő megkérdezésével végezték, és a meglepő eredmény: a boldogságot okozó tevékenységek toplistáján a háziállatokkal való foglalkozás végzett az első helyen. A megkérdezettek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy a kedvencével töltött idő okozza neki a legnagyobb örömet, míg a szexre csak 27% szavazott. (A harmadik örömteli tevékenység az evés, a negyedik pedig a vásárlás lett.)

Ezek után nem meglepő, hogy a háziállatok számára különféle termékeket gyártó cégek nem félnek a gazdasági válság hatásaitól, ugyanis azt tapasztalják, hogy az állattartók nagy része inkább más dolgokon spórol, de kedvencétől nem von meg semmit. Az American Pet Products Association szerint a kisállatokra szakosodott cégek bevételei idén átlag feletti ütemben nőttek. A szervezet erre az évre kb 45 milliárd dolláros bevételt jósol a kisállat-iparnak, amely 2,2 milliárdos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A két legjobban jövedelmező üzletág az állateledel (17,4 milliárd) és az állatfelszerelések (10,2 milliárd dollár). Amerikában a háztartások 62 százalékában (kb. 71 millió otthonban) tartanak valamilyen háziállatot.

A kisállat-ipar térnyerése az állatokkal szembeni attitűd megváltozásának köszönhető, ma már egyre több olyan árucikket kínálnak nekik is, amely az emberek számára elérhető luxust majmolja. Ilyenek például a kutyák számára kínált ékszerek, ruhák, luxus-ágyak, wellness-csomagok, spa- és napi szépségápolási termékek, és a rájuk szakosodott szolgáltatóipar is virágzik. A Fetch Pet Care kutyasétáltató és kutyaszitter vállalkozás ügyvezetője szerint nehéz gazdasági helyzetben az emberek jobban magukba néznek, végiggondolják, hogy mi a fontos az életükben, így jobban megbecsülik a családjukat, beleértve a háziállatokat is. Úgy tűnik, joggal gondolja így, hiszen a Fetch bevétele a gazdasági válság alatt – de az is lehet, hogy éppen miatta – közel 200 százalékkal nőtt. Sokan rengeteget dolgoznak, hogy elbocsátott munkatársaik munkáját is elvégezzék, így előbb-utóbb szükségük lesz valakire, aki felügyeli és sétáltatja háziállatukat. A dolog másik oldala, hogy a munkanélküliség növekedésével az emberek több időt töltenek otthon kedvencükkel, így hajlamosabbak többet költeni az állat számára szükséges termékekre.

A gazdik egy része tehát kész arra, hogy az erre szakosodott katalógusokból mindenfélét rendeljen, hiszen annak is van bizonyos vonzereje, hogy ma már olyan dolgokat is lehet kapni, amiket régen egyáltalán nem lehetett fellelni a piacon. Ilyen például a háziállatok számára gyártott autósülés, a programozható etető és a légfrissítő-szerű feromon-párologtató, ami az izgága kölyökkutyák megnyugtatására szolgál. Az amerikaiak a kétlábúakkal szemben szigorú családi költségvetésből gond nélkül kiadnak néhány dollárt egy új nyakörvre, vagy feromon-párologtatóra.

De van itt más is. Ha a kutyus kezd veszíteni lendületéből, egy kis otthoni edzéssel is fel lehet pezsdíteni. Legalábbis a PetZen szerint, a cég ugyanis egy kutyák részére kifejlesztett taposógéppel rukkolt elő. Szerintük ez jó megoldás lehet például a tél derekán, amikor senkinek sincs kedve kilépni az ajtón. A gép három méretben kapható, ára 500 és 900 dollár között alakul. Úgy tűnik, az ötlet bevált: a nagy méretből lassan kifogynak.

Persze vannak, akiknek még ez sem elég. A National Public Radio riportere leírja, hogy szomszédja minden vasárnap elviszi francia bulldogját egy francia étterembe quiche lorraine-t enni, mert a francia bulldognak francia étel dukál. Ennek ellenére az illető csak egy teljesen átlagos gazdinak tartja magát.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr551351655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása