Kommentek

Társkereső kutyák Indiában

2009.08.19. 07:30 | Maxine | 1 komment

Címkék: kutya india társkeresés mopsz basset hound

A The New York Times cikke szerint meghökkentő hirdetéseket látni mostanság India városaiban. Aggódó gazdák keresnek társat magányos kutyáiknak. A szöveget gyakran a kutyus nevében fogalmazzák meg, például így: „Szia! Musti vagyok, jólnevelt, jó megjelenésű, figyelmes srác. Nagyon ügyelek az egészségemre, szeretem a répát. Monogám vagyok, és ígérem, hogy nagyon fogok rád vigyázni.” Vagy például ott van Foster, a kétéves basset hound, akiről a következőt mondja a hirdetés: „Foster mindaddig vissza fogja utasítani az ételt, amíg nem találunk neki egy barátnőt.” A házasság-mániás Indiában, ahol a házasság az élet központi eseménye, ezek a plakátok akár aggódó szülők által noszogatott agglegények hirdetései is lehetnének, de ezek a magányos fickók a szőrös, négylábú lányok között keresik az igazit. Akit azonban korántsem könnyű megtalálni. Foster gazdája, Kunal Shingla is hónapok óta keresgél, de eddig nem volt szerencséje.

Új-Delhiben a kutyatartók két nagy csoportba sorolhatók. Az elit nagy becsben tartja a fajtatiszta kutyákat, és ahogy mind több indiai lép be a középosztály soraiba, a póráz végén egy pomerániai, shih-tzu vagy nápolyi masztiff mára státuszszimbólummá vált. A szegényebbek keverék kutyáival ellentétben a középosztálybeli indiaiak fajtatiszta kutyái családtagoknak számítanak, akárcsak a gazdag nyugatiak elkényeztetett kedvencei. A középosztályhoz tartozó fiatal indiai házaspárok viszonylag sokáig várnak a gyermekvállalással, a leendő nagyszülők pedig nem győzik kivárni az unokákat, és így a kutyák töltik be az űrt. Így legalább van kihez szólni, ráadásul ott vannak azok a tévéműsorok, amelyekből látják, külföldön hogyan kényeztetik a háziállatokat, és ők is vágynak efféle státuszszimbólumra.

Azonban az egyre növekvő indiai középosztálynak szembe kell néznie egy speciális problémával: szinte mindenki kan kutyát akar tartani, ugyanakkor mindenki szeretne társat találni kedvencének. Ennek tulajdonítható például a fentebb említett Foster gazdájának panasza, aki három hónapja hiába keresi neki a megfelelő basset hound szukát. Az, hogy az indiaiak előszeretettel választanak kan kutyát, és szinte elvétve szukát, a férfiak társadalmi életben élvezett előnyeire vezethető vissza. Indiában a fiúkat még mindig nagyobb becsben tartják, mint a lányokat. A férfiak és nők eltorzult aránya néhány államban nagyon is jól látszik, a lány magzatok abortálásának illegális, de még mindig igen elterjedt gyakorlata következtében.

Az a felfogás is tartja magát, hogy a nőkkel – a menstruáció miatt – sokkal több gond van, mint a férfiakkal. Régebben, amikor a legtöbb ember házőrző kutyát tartott, úgy vélték, hogy a kanok agresszívabbak, a szukák háttérbe szorultak. Indiában az emberek 99%-a kan kutyát akar, és csak akkor szembesülnek ennek a gondolkodásmódnak a hátrányaival, amikor párt keresnek az állatnak. A legtöbb szuka pedig a tenyésztőknél marad.

Itt is folyton változik, melyik fajta divatos éppen. Manapság a mopszok örvendenek hihetetlen népszerűségnek Indiában. Elég csak arra a mobilszolgáltatós reklámra gondolni, amelyet korábban itt a blogon is bemutattunk. Vidushi Sinha színésznő Julian nevű mopszával kapcsolatban kifejtette, hogy imádja, de mellette megtanulta, hogy egy kan kutyussal sok probléma is együtt jár. A fiú kutyák mindent lepisilnek. De van egy másik probléma is: Julian például bútorok és emberek lábaira is látványosan rá tud gerjedni. A színésznő is próbált társat találni mopszának, de nem járt sikerrel. Igaz, ő talált egy-két jelöltet, de azok nem nyerték el a kutya tetszését. „Már két vagy három barátnőt is szereztem neki, de nem érdeklődött irántuk. Szerintem már foglalt. Lehetetlen barátnőt találni neki, ugyanis már van egy barátja. Hallottam, hogy sok apró termetű kutya meleg. Nekem nincs ezzel bajom. Amíg ő boldog…”

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr231320371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becsajozok.hu · http://becsajozok.hu 2015.01.02. 00:33:21

Nahát! Nem pont erre kerestem, de örülök, h elolvastam. :)
süti beállítások módosítása