Kommentek

Kutyadivat - Kell ez nekünk?

2009.08.18. 07:50 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: kutya divat

A hétvégén már negyedik alkalommal rendezik meg New Yorkban a Pet Fashion Week névre keresztelt nagyszabású kisállat-divatkiállítást. A válság ellenére idén várhatóan közel ötvenmilliárd dolláros forgalmat generáló kisállat-biznisz egyre tekintélyesebb részét teszik ki a négylábúak, elsősorban a kutyák számára készült divatcikkek. Olyannyira, hogy már olyan ismertebb divattervezők, mint Vivienne Westwood vagy Ben de Lisi is terveznek kutyaruhákat, a londoni Harrods luxusáruház pedig minden évben megrendezi a Pet-a-Porter nevű divatbemutatót, ahol az ebek ugyanúgy végigvonulnak a kifutón, mint a modellek, és bemutatják a legújabb kreációkat. Azt gondolhatnánk, ez csak a világ gazdagabbik felének kiváltsága, de nem. Nálunk is egy jó tucatnyi kutyaruha-webáruház működik, sőt, már Kínában is van erre igény.

Paris Hilton óta ha a gazdi trendi, a kutyust is a legújabb divat szerint kell öltöztetni. A négylábúak különböző ruhákba bújtatása azonban sokaknál kiveri a biztosítékot. Az angol RSPCA az év elején már jogi lépésekkel fenyegette meg a kutyáikat túlöltöztető gazdikat. Angliában ugyanis 2007 áprilisa óta törvény (Animal Welfare Act) mondja ki, hogy a kutyatartók kötelesek kedvenceik egészségére vigyázni.

Vannak természetesen olyan kutyák, amelyek esetében indokolt lehet a ruha viselése, főleg télen, ilyenek az apró termetű, rövid szőrű kutyusok, mint például a Boston terrier. (Vagy gondoljunk csak a klasszikus, öregnénis tacskó-házikabátra.) Védhet a ruha a kullancsoktól, toklászoktól is, de sajnos a praktikus ruhadarabok mellett egyre gyakoribbak a semmilyen ésszerű indokkal nem magyarázható tüllszoknyák, csizmák, sapkák és ékszerek. De mi is az igazi probléma azokkal a kutyákkal, akiket gazdájuk csak kedvtelésből öltöztet fel bohóc módjára?

Ezek a jópofának tartott ruhák kifejezetten feszélyezhetik a kutyákat. Idegennek és kényelmetlennek érzik magukon, és bizonyos darabok még a mozgásban is akadályozhatják őket. De az igazán súlyos érv a kutyusok beöltöztetése ellen az, hogy a szervezetük könnyen túlmelegedhet, ha még ruha is van rajtuk. Sokak szerint a hideg sem elfogadható indok a kutyák beöltöztetésével kapcsolatban, hiszen bundájuk hatékony védelmet nyújt nekik az időjárás viszontagságaival szemben, és szőrük felborzolásával képesek szabályozni testhőmérsékletüket. Ha ruhát adnak rájuk, ezt a képességüket nem tudják használni, és túlhevülnek. Sajnos nem mindenki van tisztában azzal, hogy a túlzott meleg nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a kutyára nézve, mint a hideg. Ráadásul egyes kutyaruhák irritálhatják is az állat bőrét, és ha túlságosan sokáig viseli, kiütéseket vagy bőrelváltozásokat is okozhat. A fentebb említett törvény értelmében például ha a rá adott ruha miatt a kutya hőgutát kap, gazdája felelősségre vonható, mert feleslegesen okoz szenvedést az ebnek. Ha valaki hideg időben aggódik kutyája egészségéért, inkább forduljon tanácsért az állatorvoshoz mielőtt ruhát ad a kutyára.

A kutyaruhák ellenzői aggódnak, mivel szerintük egyre több állatot fenyeget az a veszély, hogy csupán divatos kiegészítőként tekintenek rájuk. Az állattartás ugyanis hosszú időre szóló elkötelezettség, felelősségvállalás, a kutyák ruhákba öltöztetése pedig szerintük megalázó az ebre nézve, és rossz üzenetet közvetít az állatok gondozását illetően. Mostanában egyre több olyan trendet láthatunk, amely celebektől indult ki, például az úgynevezett „retikül-kutyák” divatja. Ezek azt sugallják az embereknek, hogy azért tartsanak kutyát, mert az trendi, és sajnos az ilyen emberek sokszor teljesen elhanyagolják kutyájukat. Úgy tűnik azonban, hogy a kutyák érdekében megszólalók véleménye egyelőre csak pusztába kiáltott szó.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr371316401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása