Kommentek

A kutyamilliomos és a hoppon maradt kutyák

2009.08.25. 07:43 | Maxine | 1 komment

Címkék: kutya milliomos máltai selyemkutya

Két évvel ezelőtt bejárta a világsajtót, hogy a Trouble nevű máltai selyemkutya 12 millió dollárt örökölt, miután gazdája, a rossz hírű milliárdos new york-i hotelkirálynő és ingatlanberuházó Leona Helmsley 87 éves korában elhunyt. A nő meg volt róla győződve, hogy halott férje a kutyán keresztül kommunikál vele a túlvilágról, ezért állandóan maga mellett tartotta, elhalmozta drága ruhákkal és minden földi jóval. (A kényeztetés azonban nem használt Trouble-nek, a személyzet szerint a kutya egy igazi zsarnok, mindenkit megharap a testőröktől kezdve az ügyfelekig.)

Helmsley azt is kikötötte, hogy amikor eljön az ideje, kutyáját mellé temessék a családi kriptába, és 3 millió dollárt irányzott elő a kripta fenntartására, beleértve az évenként esedékes gőzzel történő tisztítást. A közös sírhely azonban csak kívánság maradhat, mert a törvény tiltja, hogy a temetőkben állatok tetemét is elhelyezzék az emberek mellett. Trouble valószínűleg Helmsley unokáinak szimpátiáját sem nyerte el, mert közülük ketten csak fejenként 10 millió dollárt örököltek, a másik két unokát pedig az asszony teljesen kizárta végrendeletéből. Az asszony kikötötte, hogy a vagyon legnagyobb részét jótékony célokra kell fordítani.

Trouble örökségét tavaly bírói döntés alapján 2 millió dollárra faragták le. Az indoklás szerint ez is bőven elég lesz, hogy luxuskörülmények között töltse maximum 10 évre becsült hátralevő életét. (Gyámja évi 190,000 dollárra becsülte fenntartási költségeit, amelyből 60,000 a gyám tiszteletdíja, 100,000 pedig a 24 órás biztonsági szolgálaté.)

Az ügyben idén fordulat következett be: kiderült, hogy Helmsley vagyonából alig kaptak a kutyákkal kapcsolatos jótékonysággal foglalkozó egyesületek. Amerika három legnagyobb állatvédő szervezete azzal vádolja Helmsley vagyonának kezelőit, hogy intrikához folyamodtak, és megfosztották a jótékony egyesületeket a néhai milliárdos vagyonából nekik járó résztől. Ezért benyújtottak egy petíciót a Manhattani Gyámügyi Bíróságon, melyben azt kívánják bizonyítani, hogy a 2007-ben elhunyt Helmsley végakaratában kikötötte, hogy vagyonát kutyák megsegítésére kell felhasználni, de vagyonának kezelői figyelmen kívül hagyják ezt a kívánságot. Az egyesületek – a Humane Society of the United States, az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) és a Maddie's Fund – azt kívánják elérni, hogy helyezzék hatályon kívül a bíróság idén februári döntését, amely a vagyon felügyeletét kizárólagosan a Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust-ra ruházta, így ez a szervezet határozza meg, milyen jótékony célokra áldoz a vagyonból. Áprilisban például 136 millió dollárt adományoztak kórházaknak, alapítványoknak és hajléktalanoknak. Az ASPCA ezzel szemben csak 100 ezer dollárt kapott. Ezen kívül 900 ezer dollárt adományoztak vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó csoportoknak.

A Humane Society of the United States vezetője, Wayne Pacelle szerint a vagyon kezelői – Helmsley testvére, Alvin Rosenthal; két unokája, Walter és David Panzirer; ügyvédje, Sandor Frankel; és régi barátja, John Codey – saját belátásuk szerint döntenek, figyelmen kívül hagyva Helmsley akaratát. Pacelle szerint a más célokra elköltött 136 millió dollárnak legalább a felét kutyák jólétével foglalkozó szervezeteknek kellett volna megkapniuk. Marsha Perelman, az ASPCA elnöke szerint évente legalább kétmillió kutyát altatnak el Amerikában, és ha a Helmsley-vagyonból áldoznának erre, megszűnne ez a probléma. A vagyonkezelő társaság weblapján közzétett nyilatkozatában viszont úgy fogalmazott, hogy Helmsley soha nem akarta, hogy vagyonából kizárólag kutyák megsegítésére költsenek. A közleményben felteszik a kérdést: Leona Helmsley kinyilvánította-e, hogy jótékonysági társasága kizárólag kutyák megsegítésével foglalkozzon, inkább, mint emberek megsegítésével? A válasz szerintük az, hogy egyáltalán nem. Azt is megkérdezik, vajon helytelenül jártak-e el, és megszegték-e Helmsley utasításait? A válasz megint csak: egyáltalán nem.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr611335871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.08.26. 13:54:24

Csak 10 millát örököltek fejenként? Szegények, majd ha ráérek sajnálom őket. A kutya pénzét biztos vagyonkezelő "kezeli", csak adni kell neki néhány ezer dolcsit és máris átjátssza az örökösöknek, ennyi.
süti beállítások módosítása