Kommentek

Rákszűrés kutyákkal

2009.08.31. 07:19 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: portugál tudomány kutya rák labrador vízikutya

Lehet, hogy hamarosan kutyákat alkalmaznak majd rákszűrésre? A kaliforniai Pine Street Foundation kisérletei során ugyanis a kutyák szinte tökéletes biztonsággal meg tudták különböztetni a rákos emberek leheletmintáját az egészségesektől.

A kutatást vezető Michael McCulloch először a nyolcvanas évek elején, egy ókori orvosi szövegből szerzett tudomást arról, hogy bizonyos betegségek kideríthetők az ember leheletéből. Később hallott pár történetet betegségeket kiszagoló kutyákról. Ez befészkelte magát az agyába: ha egy kutya spontán képes ilyesmire, képesnek kell lennie rá úgy is, ha betanítják.

Az ötlet korántsem annyira túlzás, mint amilyennek először hanzgik. A tudósok régóta keresik már azokat a fehérjéket, melyeknek kis mennyiségben való jelenléte a véráramban a rák jele lehet. Ez az, amit a kutyák képesek lehetnek kiszagolni. McCulloch 2003-ban Pine Street Foundation-beli kollégáival leheletmintákat vett közel száz tüdő-és mellrákban szenvedő betegtől. Ezt követően nekiláttak, hogy kifejlesszenek egy új eljárást: kutyákat képeztek ki, hogy képesek legyenek kiszagolni ezeket a mintákat, ugyanúgy, ahogy a rendőrkutyák teszik a drogokkal és a robbanószerekkel. (A kisérletek során labradorokat és portugál vízikutyákat alkalmaztak.)

Az eredmény elképesztő volt. Az így kiképzett kutyák érzékeny orruk segítségével 99%-os biztonsággal megállapították a tüdőrákot, és 88%-os pontossággal a mellrákot. Jelenleg a petefészekrák felismerését vizsgálják, és a részeredmények itt is nagyon jók. (A végleges eredmények decemberre várhatók.) Mindezek alapján közeledik a nap, amikor a kutyáknak köszönhetően leheletmintával pontosabban és sokkal hamarabb lehet diagnosztizálni a rákot, mint az általánosan használt vérvétellel vagy ultrahanggal.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr151348480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása