Kommentek

Elment a világ legkisebb kutyája

2009.09.07. 08:23 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: kutya yorkie csivava máltai legkisebb chihuahua selyemkutya

Scooter, a máltai selyemkutya, már sosem lesz hivatalosan is a világ legkisebb kutyája. A mindössze 8 cm magas és 20 cm hosszú új-zélandi kutyus hat hónapos korában távozott az örök vadászmezőkre. Hiába volt csaknem két centivel alacsonyabb a világcsúcstartó Boo Boo nevű csivavánál, a Guinness Rekordok Könyve szabályzata szerint ebben a kategóriában csak egy évnél idősebb kutyák indulhatnak. A címért folyó küzdelem eddig kizárólag csivavák és yorkie-k ádáz harcaként volt jellemezhető, ezért is lett volna különlegesség a máltai kutyus győzelme.

Scooter egészségével múlt hét elején kezdődtek a problémák, amikor kiugrott a kutyaszitter karjaiból, és eltörte a lábát. A gipsz mellett orvosságokat is kapott, de ezek sajnos gyomorfekélyt okoztak, és végül ebbe halt bele. A katasztrófa annak ellenére következett be, hogy az orvosok mindent megtettek érte, éjszakára hazavitték magukkal, és rendszeresen felkeltek hozzá, hogy ellenőrizzék az állapotát. Scooter gazdája, Cheryl McKnight úgy nyilatkozott az orvosokról, hogy csodálatosak voltak, és mindent megpróbáltak, hogy megmentsék a kutyus életét. Scooter eredeti neve Pee Wee volt, amit gazdája azért változtatott meg, mert nem akarta, hogy a kutya kisebbrendűségi komplexusban szenvedjen.

Scooter simán elfért egy teáscsészében. Még két hónapos sem volt, amikor megállt a növésben. Annyira kicsi volt, hogy nem tudták sétálni vinni, mivel nem lehetett méretének megfelelő pórázt kapni. Az etetés pedig azért volt problémás, mert a normál méretű etetőtálak túl nagyok voltak neki. Végül egy tojástartót neveztek ki tálkának. Súlya sosem érte el a 400 grammot, ezért mindig teljesen beöltöztették. McKnight egy régi lila zoknit adott rá pulóver gyanánt, hogy Scooter mindig szem előtt legyen, nehogy valaki véletlenül rálépjen. Fekhelye egy cipősdoboz volt, ebben temették el gazdája kertjében. A dobozba Scooter mellé virágokat is tettek, valamint egy galamb képét, hogy elvigye őt a mennybe. Scooter gazdájával az új-zélandi Auckland-ben élt, rövid élete során nagy hírnévre tett szert: képei bejárták Amerikát, Angliát, Ausztráliát, Svájcot, Hollandiát és Malajziát.

A szomorú esemény kapcsán tekintsük most át a minibajnokság favoritjait. A mindenkori csúcstartó egy 1945-ben mért kutyus, a Sylvia nevű, matchbox-méretű yorkie. Bár ekkor a kutyus már kétéves volt, magassága csupán a 6,4 centit érte el, hossza 8,9 cm volt, és csak 113 grammot nyomott. Big Boss, a thaiföldi yorkie 2002-ben került be a Guinness Rekordok könyvébe, a legkisebb élő kutyaként a maga 11,94 centis magasságával. Danka Kordak, a szlovák hosszú szőrű csivava 2007-ben lett csúcstartó a világ legalacsonyabb élő kutyájaként. 2004. május 30-án csak 13,7 cm magas és 18,8 cm hosszú volt. Őt követte a mai csúcstartó, a már említett 10 centi magas Boo Boo.

A hosszúságot tekintve a világ legkisebb kutyája a Heaven Sent Brandy nevű csivava, aki 2005. január 31-én került be Guinness Rekordok Könyvébe. A kutyus 15,2 cm hosszú, alig nagyobb, mint egy kólásdoboz. Súlya 900 gramm, és képtelen ugatni, mert túl gyenge a tüdeje. Brandy a floridai Largo-ban él gazdájával, Paulette Kellerrel. A nő azt mondta, első látásra „beleszeretett” a kutyusba, akivel nagyon óvatosan kell bánni, például sehova nem tud felugrani, majd onnan leugrani, mert túl aprók a lábai. (Ahogy láthattuk, szegény Scooter halálát is ez okozta.). Brandy előtt Tiny Pinnochio, a yorkie birtokolta ezt a címet, aki 2001-ben 20 centi hosszú és 12 cm magas volt.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr11363533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása