Kommentek

A kutyák jobbak, mint a macskák

2009.12.11. 07:30 | Maxine | 3 komment

Címkék: tudomány kutya cica macska

Korábban olvasóink ezt megszavazták már, de most szigorúan tudományos alapokon nézve is a kutyák kerültek ki győztesen. A New Scientist 11 kategóriában vetette össze a kutyákat a macskákkal, és ha csak egy hajszállal is (6:5), de a kutyusok nyertek. (A cikkben leggyakrabban idézett kutató Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszékének vezetője.)

Nézzük az eredményt kategóriákra bontva!

1. Agykapacitás - Bár a kutyák agya nagyobb, testtömegük százalékában nézve már a cicák állnak jobban, és ha az agykéreg neuronjainak számát vetjük össze, már nem is kérdés, hogy ezt a menetet ők nyerték.

2. Az emberrel közös múlt - A kutyák háziasításának időpontjáról eltérő feltételezések vannak, de ha a legszűkmarkúbb 16 ezer évet vesszük alapul, a macskák akkor sincsenek sehol a 9,500 évükkel. 1:1

3. Kötődés a gazdához - Míg a kutya-gazdi viszony a gyermek-szülő kapcsolatra emlékeztet, a macskák természetüktől fogva jóval távolságtartóbbak. Máris vezet a hazai csapat, 2:1.

4. Népszerűség - Ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A 10 legnagyobb macskatartó ország összesített cicaállománya 204 millió, míg a 10 legnagyobb kutya-nagyhatalom csak egy 173 milliós blöki-hadsereget tud felmutatni. 2:2.

5. Értelmi képességek - Rico, a border collie kutyus 200 szót képes megérteni. Hasonló kvalitású macskáról nem tudunk, de Miklósi szerint a macska képességei sem sokkal rosszabbak, csak nem érzi magát motiváltnak a mutatványok megtanulására. Összességében azonban ez a kör a kutyáké. 3:2.

6. Problémamegoldás - A kutyák ebben egyértelműen jobbak. De minél engedelmesebb egy kutya, annál kevésbé képes önmagától megoldani problémákat. Ezeknek az ebeknek szükségük van a bátorításra. De azért ezt is a kutyák nyerték, 4:2

7. Hangképzés - A macskák mértékkel és megfelelően időzítve használják a nyávogást, plusz még dorombolni is tudnak, míg a kutyák gyakran őrületbe kergetik a szomszédot, vagy magát a gazdit is az állandó ugatással. 4:3.

8. Betaníthatóság - Látott Ön már vakvezető macskát?

Na, ugye. 5:3

9. Érzékek - Meglepő módon az átlag macska szaglása jobb, mint az átlag kutyáé. Ezen felül jobban lát sötétben, és jóval szélesebb frekvenciatartományban hall. Egy pont Garfieldéknak. 5:4.

10. Környezetbarátság - A kutyák ökológiai lábnyoma nagyobb, erről már volt szó a blogon korábban. Garfieldék egyenlítettek. 5:5.

11. Hasznosság - Állítsuk szembe a vakvezetést, házőrzést, drogkeresést, nyájterelést az egérfogással, és máris megvan a párbaj győztese!

Kutyák-macskák: 6:5.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr861588959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.11. 16:58:01

Azért egy átlag háztartás számára a vakvezetésnél mondjuk az egérfogás fontosabb - hiszen ha az egerek mindent összepiszkítanak és rágnak, köztük a villamos kábeleket, az elég nagy gáz...

Audry 2009.12.23. 01:16:26

Engem jobban érdekeltek volna olyan kérdések, hogy például nem betanított állatok esetén melyik jelez megbízhatóbban egy tűzesetnél, vagy roham esetén. Csak egy példa.
Nekem kutyám is, macskám is van, és nem értem a folytonos összehasonlítgatásokat. Mindkét macskám rohan hozzám, ha megjövök, depressziós, ha elmegyek, holott mindenhol azt olvasom, hogy nem kötődnek annyira az emberhez, mint ebtársaik. Hát engem a kapuban várnak, pedig allergia miatt a házba be sem jöhetnek. Mégis lesik minden lépésemet. Igaz, itt erről most nem volt szó, csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy felesleges őket összehasonlítgatni, két teljesen más mentalitású és funkciójú állatról beszélünk. És ha már itt tartunk, a hasznosság tekintetében sem értek feltétlenül egyet. Amilyen sok a szemét Magyarországon, nagyon fontos, hogy a macskák levadásszák a rágcsálókat, én azt sem bánom, ha mondjuk a vakondokat kipaterolják a kertből, cserébe a szeretetért, amit tőlem kapnak. Én nem tudok különbséget tenni a macskáim, és a kutyám között. Másért szeretem őket, és minden jószágnak megvan a maga helye és funkciója az életemben.
Még egy utolsó gondolat. Kutyák és macskák esetében fajon belül is nagyok az eltérések. Ha már vakvezetésről volt szó, megnéznék egy vakvezető Csivavát, vagy egy nyomkereső Yorkit, illetve házőrzés terén sem gondolom, hogy jobban teljesítenének egy betörővel szemben a macskámnál, legfeljebb ha felverik a szomszédokat, már ha vannak, és éppen otthon tevékenykednek.
Általánosságban beszélni erről furcsa nekem, mert a kutyák és macskák is eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek a saját fajukon belül is. Szóv egyértelműen nem mondanám ki azt, hogy a kutya jobb vakvezető, ellenben azt már igen, hogy egy Golden Retriever segítségével könnyebben jutnék át vakon az úttesten, mint mondjuk egy perzsa macska segítségével. :)
Remélem érthetőek a fenntartásaim a teszttel kapcsolatban. :D Ettől függetlenül érdekes volt. :)

Maxine · http://szobacirkalo.blog.hu/ 2009.12.27. 11:21:52

Teljesen érthetőek a fenntartásaid, nem is kell komolyan venni ezt a tesztet :) Az tény, hogy a hasznossági versenyben a nagytestű kutyák nélkül jóval szorosabb lett volna a verseny, de ott van pl. Smoky, a háborús hős yorkie, akinek még szobra is van. Ezt csinálja utána bármelyik cica.. :)
süti beállítások módosítása