Kommentek

Bateson fellépne a szaporítók ellen

2010.01.22. 07:09 | Maxine | 1 komment

Címkék: kutya genetika pedigré

Újabb fejlemény történt a BBC Pedigree Dogs Exposed című dokumentumfilmje által kiváltott botrányban, amelyről korábban A pedigré-katasztrófa című kétrészes cikkben számoltunk be. A múlt héten a brit Kennel Club megbízásából megjelentetett tanulmányában Sir Patrick Bateson, a legtekintélyesebb brit zoológus, egy sor olyan javaslattal állt elő, amellyel gátat lehetne szabni a fajtatiszta kutyák genetikai katasztrófájának.

Bateson egy független kutyatenyésztési tanácsadó testület létrehozása, és egy a kutyák fajtánként összegyűjtött betegségeit tartalmazó adatbázis létrehozása mellett szorgalmazta a kölyökkutyák kötelező mikrochippelését és a tenyésztők akkreditációjának szigorítását is. Bateson kötelezővé tenné, hogy a kölyök leendő gazdája vásárlás előtt megtekinthesse az almot és az anyaállatot is, valamint a kölyköket fajtájuknak megfelelő egészségügyi teszteknek is alávetetné. Mindezzel a legnagyobb problémát okozó szaporítók, és kisállat-szupermarketek tevékenységét szeretné ellehetetleníteni.

Bateson a fajtatiszta kutyák beltenyészetét is betiltaná, és különös figyelmet fordítana a legveszélyeztetettebb fajták (mint a természetes úton szaporodni szinte képtelen angol bulldog) egészségének javítására. A riport ajánlásait egyelőre a Kennel Club próbálja majd lehetőségeihez mérten bevezetni, de Bateson bízik benne, hogy ezek egyszer még törvényi szintre is emelkedhetnek.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr201690452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mcsilla · http://meszarosblog.com/ 2010.01.22. 08:45:17

Szia! Már egy ideje olvasgatok itt nálad, most ehhez a témához hozzászólnék én is.

Teljesen jó dolognak tartom, hiszen egyes fajok (pl. a spániel) már lassan a tultenyésztés miatt el fog tünni, pedig egy gyönyörü kutyi. Rengeteg betegségük van, hamar elpusztulnak, stb.

Bár itt Belgiumban annyi minden más az állatokkal kapcsolatban, mint Magyarországon! Ha csak ott kezdjük, hogy hébe-hóba látni kóbor állatot, és az emberek sokszor szeretettel fordulnak egy-egy kedves állat felé.

Én nem értek a kutyákhoz, de van egy tibeti terrierem amit menhelyről hoztunk. Ha van egy kis időd, akkor kukkants be hozzánk, szoktunk irni róla sürün, mert családunk kedvence a mi kis élő macikánk, akit Tassonak hívnak.

És olvaslak, mert jó, mert felüdülés itt lenni nálad a mindennapok után! Örülök, hogy van ez az oldal!

Csilla
süti beállítások módosítása