Kommentek

Formatervezett ebek

2009.07.22. 19:56 | Maxine | 13 komment

Címkék: design celeb kutya divat allergia trend jake gyllenhaal puggle labradoodle

Új divat terjed mostanság a kutyatenyésztők- és tartók körében: a „designer dog"-jelenség, ami annyit tesz, hogy különböző fajtatiszta kutyák keresztezése által új típusokat „terveznek”. Az így létrejött kutyusokat hibrid kutyáknak is nevezik. Az elképzelés lényege az, hogy így a keresztezett fajták jó tulajdonságai megmaradnak, az új kutya csak a szülők pozitív jellemzőit örökli, míg az esetleges genetikai alapú problémákat, betegségeket sikerül kiküszöbölni. Ezt azonban sokan vitatják. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy fajtatiszta kutya vásárlása esetén számolhatunk azzal, hogy kedvencünk várhatóan mekkorára nő majd, milyen a vérmérséklete, hogyan viszonyul a gyerekekhez, idegenekhez, hogyan viseli, ha lakásban tartjuk, míg a hibrid kutyáknál mindezeket nem láthatjuk előre. Az sem feltétlenül igaz, hogy a hibrid kutyák egészségesebbek, náluk is előfordulhatnak különböző genetikai zavarok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „formatervezett” kutyákat valójában leginkább borsos áruk különbözteti meg az „egyszerű” keverék kutyusoktól. Egy ilyen négylábúért akár 2500 dollárt is elkérnek a tenyésztők. Az egyik legnépszerűbb dizájnkutya a puggle (Pug+Beagle, vagyis mopsz+beagle). A puggle annyira népszerű, hogy a hibrid kutyát vásárolni szándékozók 90%-a ilyen kutyusra vágyik. 2005-ben a puggle átlagos ára elérte a 950 dollárt. Az újonnan kreált fajta azután lett elképesztően népszerű, hogy szerepelt a New York Post címlapján, illetve feltűnt a Good Morning America című reggeli műsorban, valamint Jake Gyllenhaal beszélt saját kutyájáról az Ellen DeGeneres Show-ban. Híres puggle-gazdik Gyllenhaal mellett: Sylvester Stallone, Julianne Moore és James Gandolfini. A puggle előnye, hogy hosszabb orra miatt nem jellemzők rá a mopszoknál gyakori légzési problémák.

A másik rendkívül kedvelt dizájnkutya a labradoodle (Labrador Retriever+Poodle, vagyis labrador+uszkár). Az első labradoodle kutyusok (Sultan, Sheik és Simon) 1989-ben születtek Ausztráliában, amikor egy tenyésztő olyan vakvezető kutyát próbált létrehozni, amely nem okozhat allergiás panaszokat. A megoldást a labradoodle jelentette, mivel az uszkárnak nem hullik a szőre. További designer kutyák: a schnoodle (törpe schnauzer + uszkár), a cockapoo (cocker spániel + uszkár), a buggs (Boston terrier+mopsz), a pomapoo (pomerániai+uszkár), valamint a yorkipoo (yorkie+uszkár). Felmerül a kérdés: vajon a cocker spániel-bobtail keveréket cocktail-nek fogják hívni? :)

Miközben a divat terjed, sokan igen erőteljes kritikákat fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy míg a menhelyeken számtalan „sima” keverék kutyus vár gazdára, a tehetősebb emberek közül sokan mégis dizájnkutyákat vásárolnak magas áron, mert az „trendi”.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr111261615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vadászkutyák 3. 2009.07.23. 17:48:54

Most azokról a kutyákról lesz szó, akik a vízivadászattal állnak kapcsolatban. 6: Retrieverek Manapság a legkeresettebb fajták a Labrador, illetve a Golden retriever (képen). Ezeknek a kutyáknak a feladata a már lelőtt szárnyasok apportírozása, azaz a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.07.23. 16:00:17

Személy szerint mopsz tulaj vagyok, de a Puggle is marha aranyos. Bár a mopszban pont az a jó, hogy olyan az orra (az egész feje), mintha becsapták volna előtte az ajtót. Ettől röfög, szörcsög, horkol, így kommunikál :)

Aadaam 2009.07.23. 16:14:10

Megis, mit gondolsz, a mostani kutyafajtak hogy a fenebe keletkeztek? Ez egyszeru fajtanemesites. Ha az embereknek egy uj kutyafajta kell, kikiserletezik, ennyi.

2009.07.23. 16:21:46

Mekkora hülyeség! ;-)
Igazi amerikai agymenés.
Hogyan lehet garantálni, hogy a mixen csak a két fajta jó tulajdonságai fognak megjelenni? Mi van, ha pont megmarad a tömpe orr, és a másik félből is valami olyan jön át, amit a megrendelő nem szeretne?
Vagy ez megoldható, és azért ilyen drága?
(mert, hogy azt sem értem, hogy miért drágább a mix kölyök, mint a fajtatiszta maga?) Mi lesz, ha valaki levédeti mondjuk a pullát (puli+vizsla), akkor onnan olcsóbb lesz az pulla kölyök, mint előtte volt?
Ja, és egy csomó kutyafajtát eleve így hoztak létre, nem?

Dr Kangörény 2009.07.23. 16:47:08

A telepeken nem a gazdag emberek által megunt keverék kutyák szenvednek, hanem a csóró ámde igen egyszerű emberek volt kutyái, akik nem voltak alkalmasak kutyatartásra.

Ebből kiindulva, miért kell fikázni azt a gazdagot, aki olyan kutyát vesz, amilyen tetszik neki, miért kéne neki egy felelőtlen csóró megunt kutyáját kimenteni a menhelyről?

balazsman 2009.07.23. 17:18:04

@Kangörény_:
mert ha tényleg állatbarát, akkor nem azzal foglalkozik, kinek a hibájából került oda a kutya, hanem azzal, hogy mihamarabb kikerüljön onnan

ld. még celebek afrikai gyerekei

HgGina 2009.07.23. 17:25:10

Óh, milyen bájos lehet egy mopszfejű horkoló afgán agár, esetleg egy csivavatestre kifejlesztett nápolyi masztiff, opcionálisan választható spánielfülekkel.
Az emberi állatság határtalan. Egy kutya az legyen kutya, nem pedig egy kis korcs patkányutánzat, amire rászólsz, és ijedtében a pamutgombolyagok közé menekül, majd jól összehu....za magát. Miközben torkaszakadtából üvölt.

Mint amikor szándékosan keresztezel egy pigmeust egy norvég távúszó brünhildával, de a fejét lecseréled agy bajuszos arab lány fejérel.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.23. 17:43:06

ja, persze, nem olyan biztos, hogy pont csak a jó tulajdonságait örökli :)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.23. 17:44:19

hullik az uszkár szőre is, csak mivel nyírják, nem megy a kanapéra :)

Kúrcsány Ferenc 2009.07.23. 18:36:59

Nekem csivava-bernáthegyi keverék kell.

Maxine · http://szobacirkalo.blog.hu/ 2009.07.23. 19:07:47

@hatláb: "Unlike most dogs, which have double coats, poodles have a single layer (no undercoat) of dense, curly fur that sheds minimally" - en.wikipedia.org/wiki/Poodle

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.23. 19:51:49

Igen, de attól még hullik nekik a fedőszőrük is.

Lamia 2009.08.28. 07:57:58

Mivel kis lakásban lakom, csak törpekutyát tartanék, ha lenne rá lehetőségen. De ezek a szerencsétlen nyomik úgy túl vannak tenyésztve, hogy jár melléjük a bérlet az állatorvoshoz. Ha nálunk is könnyen elérhető lenne az ilyen lehetőség, akkor én biztos hibrid kutyát szeretnék. Ha a két szülőfajta testfelépítése nem ugyanabban az irányban extrém, akkor a keverék működőképesebb lesz, és ha a 2 fajtának nem ugyanazok a tipikus betegségei, akkor amiatt se kell aggódni, mivel ezek a nyavalyák általában recesszíven öröklődnek, tehát egy ilyen hibridben nem jelennek meg. Egy csivava-yorki, vagy westi-törpespicc mix pl. érdekesen hangzik.
süti beállítások módosítása