Kommentek

Bűn-e kutyát venni?

2009.07.27. 10:00 | Maxine | 2 komment

Címkék: kutya állatvédelem joe peta charlize theron biden tenyésztő keverék

Egyre durvul a radikális állatvédők harca a menhelyen tartott kutyák örökbefogadásáért. Támadásaik legfőbb célpontjai a fajtatiszta- és dizájnkutyák tenyésztői, és a tőlük vásárló hírességek.

A tizenöt perc hírnév négy hónapos lelkifurdalássá változott Linda Brown számára. Az ebtenyésztő asszony egy németjuhász kölyköt adott el Joe Biden amerikai alelnöknek, amit eleinte óriási megtiszteltetésnek tartott, de a vége az lett, hogy a radikális állatvédők nyomására vizsgálatot folytattak ellene, megvetés tárgya lett és több fenyegetést is kapott. A PETA ugyanis kihasználta az alkalmat, hogy a menhelyeken élő ebek elpusztulásáért azokat okolja, akik tenyésztőktől vásárolnak kutyát. A tévében futó figyelemfelkeltő hirdetésük szövege a következő volt: „Ha veszel egyet, megöletsz egyet!” Ráküldték Brownra a felügyeletet, de azok végül egy vádpontban sem találták bűnösnek. Ügyvédje munkadíja viszont négyezer dollárt tett ki. Ezenkívül ő és Biden is kaptak halálos fenyegetéseket az állatvédő aktivistáktól. A nő megfogadta, hogy soha többé nem ad el kiskutyákat ismert embernek.

Amint ez a példa is mutatja, a PETA egybemossa a tisztességes tenyésztőket az az úgynevezett „kiskutyagyárakkal”, ahol az ebeket tömegcikknek tekintik, és alig figyelnek rájuk. Kampányukhoz csatlakozott Charlize Theron is: ő a narrátor abban a rejtett kamerás PETA-videóban, amely egy rövid bepillantást nyújt a „kiskutyagyárak” titkos világába. Itt a szukáknak folyamatosan vemhesnek kell lenniük, és amint nem képesek több utódot produkálni, megölik őket. Mivel nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban, sokan szenvednek közülük különböző krónikus megbetegedésekben. Ez ellen természetesen minden eszközzel fel kell lépni, de nem korrekt azt sugallni, hogy minden tenyésztő ilyen módszerekkel dolgozik.

Eddig ebben a blogban szinte csak fajtatiszta kutyákról volt szó, de ez korántsem jelenti azt, hogy őket többre tartanám keverék társaiknál. Lesznek keverék témájú cikkek is természetesen. És nagyon káros dolognak tartanám, ha ez a kampány szembeállítaná egymással a fajtatiszta- és keverék kutya-tulajdonosokat.

(Ezen a képen Audrina Patridge amerikai tévésztár pózol angyalként egy Speedy Gonzalez nevű kutyussal.)

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr41270148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.27. 19:50:11

elméletben igazuk van, de tapasztalataim szerint magyarországon főleg nagytestű kutyák vannak a menhelyeken
az usában rengeteg fajtamenhely van, még mopszos is (!)
ettől függetlenül aki kutyát szeretne, szerintem a tenyésztők előtt nézzen körül a menhelyeken, mielőtt tenyésztőhöz menne, mert néha vannak nagyon helyes kistestű, igazi szobacirkálók is

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.07.28. 01:40:10

na, megint ezek a képmutató amcsik... Tudtáok, hogy a menhelyi kutyák 2/3-a (!) leadott? Talán nem kéne a kisgyereknek malamut kölyköt venni, majd leadni. Akkor simán lehetne tenyésztőtől is venni.

Ilyen erővel vegyen mindenki second-hand ruhát, meg újrapapírt. Alapvetően jó ötlet, csak senki sem csinálja. Nem azt mondom, hogy mindenki vegyen tenyésztőtől, de hogy démonizálni őket? Amerikai képmutatás, semmi több.
süti beállítások módosítása