Kommentek

Öleb-elit 11. rész - Boston terrierek

2009.08.11. 09:00 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: punk kutya nofx boston rose mcgowan fat wreck terrier anti flag

A celeb-ölebek között egyre gyakrabban tűnnek fel a hegyes fülű kis bohócok, a Boston terrierek. Ezek a kutyák azonban nem voltak mindig ilyen simulékonyak. A manapság látható, különböző ruhákba bújtatott házikedvencek őseit ugyanis kutyaviadalok céljából tenyésztették, és rettenthetetlen harcosok hírében álltak. Idővel azonban kinőtték agresszivitásra való hajlamukat, és az emberek szelíd kis társává váltak.

A fajta elnevezésével kapcsolatban azt mondhatjuk, hogy valóban Bostonból származik, azonban nem tartozik a terrierek közé. (Vélhetően bullterrier, angol bulldog és boxer felmenőkkel rendelkezik.) Gyakran nevezik American Gentlemannek, utalásként szőrének fekete-fehér mintázatára, hiszen valóban úgy néz ki, mintha szmokingot viselne. Az American Kennel Club 1893-ban vette fel soraiba, mint az első amerikai eredetű fajtát. 1922-ben egy Rhett nevű Boston terrier lett a Boston University kabalája, aki az Elfújta a szél főszereplőjéről kapta a nevét. 1979-ben kinevezték Massachusetts állam kutyájának. Érdekesség, hogy az Óz jónéhány (későbbi) kiadásában Boston terrierként ábrázolták Totót.

Természetük miatt az emberek hamar megkedvelték ezeket a kutyusokat. Intelligensek, éberek és elevenek. Könnyen nevelhetők, jól kijönnek a gyerekekkel és az idősekkel is. Azonban természetesen ők sem tökéletesek: amikor kiterülve elalszanak, elképesztően horkolnak és még a nyáluk is folyik. Sokan elszörnyednek, amikor különböző ruhácskákba bújtatott ölebeket látnak, azonban a Boston terrierek esetében ez nem puszta hóbort: rendkívül érzékenyek a hidegre. A mozgáshoz való viszonyuk is sajátos: bár bent a lakásban néha őrültek módjára szaladgálnak, kint már közel sem ennyire aktívak. Többre értékelik a kiadós alvásokat a hosszú sétáknál.

Most pedig lássuk a híres Boston terrier-gazdikat! Rose McGowan, a Rodriguez/Tarantino-féle Grindhouse, továbbá a Charmed című sorozat és a Sikoly című film egyik szereplője két ilyen kutyust is tart. Első Boston terrierjét egy hollywoodi kisállat-kereskedésben látta meg, és annyira szomorúnak, elhagyatottnak látta a kutyust, hogy nem volt szíve otthagyni. A színésznő hat hónappal később visszament a boltba, és meglátta Festert, aki vézna volt és alultáplált, mert túl fiatalon szakítottak el az anyjától. Ráadásul be volt gyulladva a szeme, és egy fémdarab volt a hasában. Ilyen körülmények között őt sem hagyhatta ott. Miután Rose együtt dolgozott a BT becenevű zenei producerrel, aki Boston terriereket ment és fogad örökbe, maga is csatlakozott a „Boston felszabadító csoport”-hoz. Anyagi támogatásban részesíti a Boston Terrier Rescue Network (BTRN) nevű szervezetet, és születésnapján arra kérte barátait, hogy ajándék gyanánt adakozzanak a BTRN részére. Sajnos Festernél agytumort diagnosztizáltak, és a kutyus 2008. július 4-én eltávozott az örök vadászmezőkre. (A holnapi posztban bemutatunk még pár remek fotót Rose-ról és a kutyusokról.)

Denise Richards egy Lucy nevű Boston terrier gazdája, Billy Joel Bostonja pedig a Fionoula névre hallgat. A punk rockerek is bírják ezt a kutyafajtát: a NOFX zenekar 13 Stitches című kislemezének borítóján is szerepel, és a legmenőbb punk lemezkiadó, a Fat Wreck Chords kabalaállata, Bruiser is Boston terrier. (A fenti képen Bruiser az Anti-flag zenekarral pózol.) Végül pedig következzen egy blogunkban már korábban szerepelt (és sajnos már eltávozott), de saját jogán híres Boston terrier: Bandit Kaliforniában élt, kiválóan motorozott mini Harley-ján, és szörfözni is szeretett.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr651300407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása