Kommentek

Keverék sztárok: Benji, Boomer és Nigel

2009.08.17. 07:40 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: kutya benji ashanti keverék boomer

A nyár egyik Broadway-újdonsága az Óz a csodák csodája alapján készült, tisztán afro-amerikai szereplőgárdát felvonultató (eredetileg '75-ben bemutatott) The Wiz című musical új változata volt. Ebben Totót Nigel, a leginkább egy afro-amerikai westie-re emlékeztető keverék kutyus alakította, aki a képen a Dorothy szerepében felbukkanó Ashantival látható. Ennek apropóján emlékezzünk most meg a mozivászon és a képernyő keverék sztárjairól, Benjiről és Boomerről.

Az egyik legismertebb keverék kutya-mozisztár Benji karaktere, akit 1974-től kezdve napjainkig több négylábú alakított már. Benji egy szeretetreméltó keverék kutyus, aki rejtélyes és csodálatos módon mindig éppen a megfelelő helyen és időben toppan be, hogy egy bajbajutott embernek segítséget nyújtson. A Benji-filmek kiötlője és rendezője Joe Camp. Vegyük sorra, kik alakították Benjit az eddigi filmekben! Az első egy Higgins nevű kutya, ő alakította a főszerepet az első Benji-filmben. Az ebet egy burbanki (Kalifornia) állatmenhelyen fogadta örökbe Frank Inn, ő készítette fel a szerepre is. Higgins egy apró méretű kutyus volt sötét arany-barna színű, bolyhos bundával, fekete fülekkel és pofival, és hatalmas barna szemekkel. Frank Inn szerint Higgins egy törpe uszkár, egy törpe schnauzer és egy cocker spániel keveréke volt. A négylábú már a szóban forgó film előtt is belekóstolt a szereplésbe: a hatvanas évek közepén visszatérő figura volt az Edgar Buchanan nevéhez köthető Petticoat Junction című tévéshow-ban, de együtt szerepeltek a Green Acres című rendkívül népszerű tévésorozatban is (ennek egyik női főszereplője Gábor Zsazsa húga, Éva volt). Úgy tűnik, Buchanan és Higgins nem tudtak elszakadni egymástól, mivel később a Benji-ben is partnerek voltak. A kutyus első filmje a Mooch Goes To Hollywood volt 1971-ben. Ezután „nyugdíjba vonult”, de egy alkalommal még visszatért a vászonra: ez volt a Benji 1974-ben. Ekkor Higgins már 15 éves volt, ennek ellenére minden mutatványt ő maga csinált meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően véglegesen „visszavonult”, és a következő részben már lánya vette át a szerepet. Higgins lányát Frank Inn ajánlotta a filmesek figyelmébe, így 1977 és 1989 között ő alakította a szuperhős keveréket. Innentől kezdve egyébként kizárólag Benjinek szólították. Benji 2 nagyon hasonlított apjára: ugyanolyan apró termetű volt, ugyanolyan színű bundával, ugyanazokkal a barna szemekkel, de a bundája lágyabb és bolyhosabb volt, ráadásul volt egy sajátos, szabálytalan fehér folt az orra körül. Első filmjénél – amelyben még csak tizenegy hónapos volt – fülei végét befestették feketére, hogy jobban hasonlítson apjára, de ahogy megnőtt, fülei maguktól sötétebbek lettek, így aztán többé nem volt szükség festékre. Ez a kutyus három filmben alakította Benjit, ezek a következők voltak: For the Love of Benji (1977), Oh Heavenly Dog (1980) és Benji the Hunted (1987). Ezeken kívül szerepelt még az ABC televíziós csatorna négy főműsoridőben sugárzott különkiadásában is. Az első a Benji's Very Own Christmas Story volt. Ezt követte a Benji at Work című dokumentumfilm, amely arról szólt, hogyan készítik fel a kutyákat egy-egy szerepre. A Benji Takes a Dive at Marineland egy olyan rövidfilm volt, amelyben bemutatták, hogyan old meg egy speciális víz alatti mutatványt. A negyedik főműsoridős Benji-különkiadás pedig a The Phenomenon of Benji volt. Mindezek mellett még egy nálunk is sugárzott sci-fi sorozatban is szerepelt, ez volt a Benji, Zax & the Alien Prince.

A harmadik négylábút, aki Benji szerepét alakította, egyszerűen csak Benji 3-nak nevezik. Ő a főszereplője a legújabb, Benji: Off the Leash! című filmnek, amely 2004-ben került bemutatásra. Benji 3 egy szuka kutyus, akit Higginshez hasonlóan egy állatmenhelyen találtak a Mississippi állambeli Gulfportban, 2001-ben. Személyesen Joe Camp rendező választotta, és egy három hónapig tartó, egész Amerikában zajó kereső folyamat után találtak rá. Camp annyira megszerette a kutyust, hogy magához vette: vele és feleségével él, csakúgy, mint a film másik kutya szereplője, a Lizard Tongue-t alakító Shaggy. Az a tény, hogy Benji 3-at egy menhelyről hozta el, azért volt különösen fontos, mert az első Benji-film főhősének, Higginsnek az örökbefogadása valóságos adoptálási hullámot indított el. Camp ezt a missziót akarta újraéleszteni. Az imént említett Shaggy – Lizard Tongue megszemélyesítője, vagyis megkutyásítója – pedig egy chicagói menhelyről került a Camp családhoz.

A másik híres keverék kutyás sorozat a Here’s Boomer. Az ifjúsági kalandfilmsorozatot a Paramount készítette, és az NBC kezdte vetíteni 1980 márciusában. 1979. december 6-án már látható volt egy tévéfilm A Christmas for Boomer címmel, melyet tulajdonképpen a sorozat felvezetőjének, beharangozójának szántak. A sorozatban a nézők Boomer, a csavargó keverék kutya kalandjait követhették figyelemmel, aki (Benjihez hasonlóan) kóborlásai során bajbajutott emberekkel találkozott, és segített nekik. Boomer szerepére egy Johnny nevű keverék kutyát választottak, aki leginkább egy terrierre hasonlított. A sorozatnak a főszereplő kutya után először a Here’s Johnny címet adták, azonban ezt visszautasították, mivel ezt a szlogent már használták az akkor futó The Tonight Show with Johnny Carson című műsorban. Johnnynak volt egy kaszkadőre, Boomer J, aki a rázósabb mutatványoknál helyettesítette. Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is azt a módszert alkalmazták, hogy ilyenkor nagyobb távolságból mutatták Boomer J-t, hogy ne tűnjön fel a különbség. A Here’s Boomer azt az irányt követte, amelyet a rendkívül népszerű Benji-filmek: mindkét karakter okos, barátságos, az embereket és más állatokat egyaránt szerető kóbor kutya volt.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr251313567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása