Kommentek

Jönnek a klónkutyák

2009.08.24. 07:45 | Maxine | 9 komment

Címkék: tudomány kutya klón

A tudomány fejlődésével egyre hihetetlenebb hírekre kell felkészülnünk. Az emberek klónozása ugyan még várat magára, a kutyáké azonban már valóság. Akinek van elég pénze, most már legyártathat egy (vagy akár több) másolatot kedvencéből valamelyik erre szakosodott céggel.

A dél-koreai RNL Bio őssejt-beültetéssel kezdte, mára viszont kibővült a profilja a kereskedelmi célú klónozással. Tavaly sikeresen klónozták egy Joyce Bernann McKinney nevű amerikai nő pitbullját, Boggert. Az öt (!) klón 2008. július 28-án született. A klónokat két különböző „béranya” hordta ki. A kutyát mindössze hetven nap alatt sikerült klónozni, miután a Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) és az RNL tudósai megkapták a 2006-ban elhunyt Bogger sejtjeit. (Az SNU-hoz köthető a világ első kutyaklónozása, ő volt a Snuppy nevű afgán agár 2005-ben.)

Bernann már korábban is próbálkozott a kutya klónoztatásával: még Bogger halála előtt egy hónappal szövetmintát vetetett, és 2006 szeptemberében megpróbáltak klónokat előállítani az amerikai Genetic Savings and Clone (GSC) nevű cégnél, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. A nő ezután döntötte el, hogy máshol próbálkozik, és rátalált az RNL Bio-ra. Kérésére az SNU és az RNL tudósai meglátogatták, azonosítási célból mintát vettek Bogger bőrszövetéből, és megkapták az amerikai cégnél őrzött, korábban levett fülszövetet. A klónozási eljárás 2008. május elején indult. A július végén megszületett klónokról Bernann azt mondta, hogy nagyon boldog, mert van öt új Boggere, Isten így válaszolt az imáira. Elmondása szerint azért volt különösen fontos számára, hogy a klónozás sikerrel járjon, mert Bogger egy alkalommal megmentette az életét, amikor egy másik kutya megtámadta, és leharapta az egyik karját. Az RNL Bio-nál Boggerrel vette kezdetét a világszintű kutyaklónozás.

Ma már bárki igénybe veheti ezt a „szolgáltatást”, de fontos tudni, hogy klónozáshoz a már halott kutya vér- vagy szövetmintája nem megfelelő. Dr. Jeong-Chan Ra, az RNL elnöke úgy nyilatkozott, hogy a cég garantálja a kutyák gyors és biztonságos klónozását, az eljárás a szöuli egyetem állatorvosi karának ellenőrzése alatt áll, hogy megakadályozzanak bármilyen esetleges etikátlan klónozási kísérletet. A tudósokból álló csoport vezetője az SNU professzora, Lee Byeong-chun, a kétes hírű Hwang Woo-suk kutatócsoportjának egyik kulcsfigurája. Ők végezték el a fentebb említett első kutyaklónozást is 2005-ben, majd a professzor több kutya mellett sikeresen klónozott egy farkast is. Eközben az amerikai BioArts Woo-suk segítségével sikeresen klónozott egy legendás mentőkutyát. A BioArts Encore (Ráadás) nevű leányvállalata kifejezetten kutyák klónozására szakosodott. (Bár gyanús, hogy vezérigazgatójuk Hajós András klónja.)

Az iparág tehát beindulni látszik. A nagyobb kutyák után az RNL idén februárban egy Jasmine nevű palotapincsit is klónozott. Ugyan a 9 éves kutyus még egészséges, gazdája már most gondolt a jövőre: ha Jasmine már nem lesz, klónját fogja tovább dédelgetni. A cég 150 000 dollárt számít fel az eljárásért, amelyet a klienseknek csak azután kell kifizetniük, miután megkapják az új állatot. (Nagyjából ennyit kér az Encore is.) Az RNL szóvívője, Kim Yoon azt nyilatkozta, hogy bár a kutyák rövidebb ideig élnek, mint az emberek, a klónozás lehetővé teszi az emberek számára, hogy ugyanaz a kutya legyen mellettük egész életükben. A kutya klónozásához tökéletes DNS mintára van szükség, de ez nem jelenti azt, hogy az új eb teljesen ugyanolyan lesz, mint az eredeti. Bár genetikailag valóban azonosak lesznek, személyiségük nem lesz egyforma, hiszen az csak részben a gének függvénye.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr951333278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol a klón? Csillagok háborgása mínusz3. rész 2009.08.24. 11:16:26

  Az epizód rövid tartalma:Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban, a Haschmarsch-rendszer Kólika bolygóján Dártvéder klón-kiképzőtábora ellen támadást intéz Szalmonella dzsedimester egy maroknyi köztársasági harcos élén.  Az epizódból...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fishbone973 2009.08.24. 09:25:37

így ELSŐre izgalmasan hangzik, de hogyan bizonyítják a vevő számára a genetikai egyezést?
ehhez minimum külsős cégggel végeztetett dns-vizsgálat kell. másrészt 150000 $-ért sztem nem nagy kunszt előásni egy (vagy 5szörös árért 5) nagyon hasonló (ld. a pincsit, haha) kölyökkutyát. édesek, úgyhogy a gazdi biztos hazaviszi.
aztán majd csodálkozik, ha mégsem olyan..

Hypofx 2009.08.24. 09:35:14

na ezt pl magyaroknal ugy csinalnak hogy kapsz egy hasonlo kutyat miutan befizetsz 2 millat:)) mint az ossejt dolog sos viz 5 millaert.

=Daniken= 2009.08.24. 10:04:27

Nálunk ne is nézzük, hogy menne, mert súlyos milliárdokba kerülne és temérdek politikus hallgatna utána a pártgyűléseken, persze nem a szégyenérzet miatt...

alszakall 2009.08.24. 10:14:40

Na ez igy nem igaz, sajnalom. Ma lehetseges gyartani 1 000 klont, ebbol megszuletik 10, tuleli az elso 10 napot 3 es tuleli az elso fel evet nulla. Sajnos sok az interneten a hirszemet s a hiszekeny emberek penzere utazo ceg. Tobbet ma meg nem tudunk (ez volt egyebkent Dolly sztorija is anno, csak igy kisebb lett volna a hirerteke)

Manyizga (törölt) 2009.08.24. 10:23:10

@Hypofx: @fishbone973:
Kamcsatkán egy öregasszony a piacon vett magának egy kuvaszt. Aztán a jószág csak nőtt és nőtt, és sokat állt két lábon... végül hívott egy állatorvost, hogy mi a fene van a kutyával. Kiderült, hogy jegesmedve. :D

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.24. 10:32:19

Én ezt nem tartom jó ötletnek. De ez az én szerény véleményem.

Hmmmmmmmmm 2009.08.24. 10:43:57

Én is akarom az én kutyumat :( Imádnám, ha egész életemben ő lenne mellettem. De vajon ő mit szólna hozzá? :)

A következő az lesz, hogy engem klónoznak a gyerekeim, hogy egész életemben és még azután is takaríthassak utánuk :D

Kynsí (törölt) 2009.08.24. 11:05:42

az a vezérigazgató inkább adam sandler és hajós keresztezése ami viszont hozzáértésüket bizonyítja

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2009.08.24. 11:50:13

"Elmondása szerint azért volt különösen fontos számára, hogy a klónozás sikerrel járjon, mert Bogger egy alkalommal megmentette az életét, amikor egy másik kutya megtámadta, és leharapta az egyik karját."
Ostoba gyökér amerikai, ezért kellett neki klón pitbull? Hogy amikor majd a másik karját harapja le egy újabb támadó kutya, akkor legyen kéznél egy mű-Bogger??????
süti beállítások módosítása