Kommentek

Túlsúlyos kedvencek

2009.09.24. 06:59 | Maxine | 2 komment

Címkék: kutya elhízás macska kövér háziállat

Ijesztő mértékben nő az elhízott háziállatok száma, akik emiatt nem élhetnek olyan sokáig, mint őseik, ráadásul a súlygyarapodás komoly egészségügyi következményekkel is jár. Dr. Ernie Ward, a háziállatok elhízását megelőzni kívánó Association for Pet Obesity Prevention elnöke szerint ilyen lehet például a cukorbetegség, de más, egyébként elkerülhető betegségek is felüthetik a fejüket. Egy, a társaság által tavaly készített tanulmány szerint Amerikában 7,2 millió elhízott kutya él, további 26 millió pedig túlsúlyos. A macskák körében még rosszabb a helyzet: 15,7 millió kifejezetten elhízott, és 35 millió küzd túlsúllyal. A tévé előtt a kanapéra gyógyult dagi gazdik ölében lustálkodó kövér háziállatok mára általános jelenséggé váltak.

Ráadásul a kisebb testű kutyáknak (vagyis az ölebeknek) sokkal nagyobb problémát okoz az elhízás, mint nagyobb méretű társaiknak. Így például sokkal több tacskót, csivavát vagy éppen yorkie-t sorolnak be a túlsúlyos kutyák közé, mint ahány labradort, golden retrievert vagy németjuhászt. A szobakutyáknak azért is jelent nagyobb gondot az egészséges testsúly megtartása, mert nem végeznek megfelelő testmozgást. Az elhízásból fakadó leggyakoribb betegségek a következők: arthrosis, 2-es típusú cukorbetegség, légzési rendellenességek, magas vérnyomás, szívbetegségek és a rák különböző típusai.

Ha valaki szeretné tesztelni, hogy saját állata vajon túlsúlyos-e, a legegyszerűbb módszer az, ha megpróbálja kitapogatni a kutya vagy macska egyik bordáját. Ha az állat elhízott, a zsírréteg alatt nem lehet megfelelően kitapintani a bordát. Ha annyira lóg a hasa, hogy meg lehet markolni a hájat, ugyanez a diagnózis. Figyelmeztető jel még a széles és lapos hát, és az, ha a dereka alig látszik, illetve szinte teljesen eltűnik. Ilyen esetben mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, hiszen csak ő tudja előírni a megfelelő diétát. Azonban fontos megjegyezni, hogy sokszor nem a súlyfelesleg okoz egészségügyi problémákat, hanem épp ellenkezőleg: valamilyen rejtett betegség okoz súlygyarapodást. A normális súly visszanyeréséhez vezető úton az első lépés a megfelelő étel kiválasztása. Kerülni kell a glutént, a szóját, a mesterséges ízesítőket és színezékeket, valamint a tartósítószereket.

Lássuk a háziállatok számára megfelelő táplálékbevitelt kalóriákban mérve! Egy 4,5 kilós közönséges házimacska számára naponta 180-200 kalória az ideális. Kutyák esetében: 4,5 kilós kutya esetében naponta 200-275 kalória, 9 kilós kutyusnak 325-400 kalória, míg egy 22 kilós eb számára 700-900 kalória szükséges. Természetesen a kutyáknak mozgásra is szükségük van. Egészségük szempontjából a mindennapos séta mellett nagyon hasznos a futás is. Szobakutyáknak pedig különböző trükköket is lehet tanítani, mivel addig is mozognak, amíg ezeket gyakorolják. Ilyen az átfordulás, a meghajlás és a hátsó lábakra ülés. Ez fizikailag és szellemileg is stimulálja őket.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr501402622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@maskara 2009.09.24. 13:25:35

Azért meglehet azt is tekinteni, hogy hány kutyás sétál, foglalkozik a kutyájával... nem sok.. kicsi nagy testű kutya ugyanúgy szüksége van a napi mozgásra. sok gazdi elfeejti h kutyája van.. és azonosítják az emberrel... A KUTYA NEM EMBER nem ugyanarra az ételre és életvitelre van szüksége.. csa a sok hülye ezt nem így látja/éli meg. A mennyiség a tápoknál is fontos és h hányszor kap egy kutya enni...nincs rosszabb mikor látok egy cssónakhátú tacskót aki menni nem bír mert a lába nem ér le e földre, az ilyet simán fel lehet jelenteni állatkínzásért...

Előbb a felelős állattartást kéne megtanulni..

tisztelet a kivételnek...

sys 2009.09.24. 14:13:16

tényleg borzalmas látni, ahogy a többség mindeféle szarral tömi a kutyáját, szal kell ez a post, de talán nem mopsszal meg bulldoggal kéne illusztrálni, mer azoknak kb az a természetes testalkatuk, mint itt a képeken. ha egy mopsznak olyan testalkata lenne, mint egy agárnak, jó eséllyel megbüntetnék a gazdát állatkínzásért (nem nálunk persze, hanem ahol tényleg törődnek az állatokkal).
süti beállítások módosítása