Kommentek

Tudnak-e tévézni a kutyák?

2009.12.28. 07:11 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: tv tudomány kutya

kutyaEz itt Ladyke, amint éppen kedvenc műsorát, Charly csimpánz kalandjait nézi. Gazdája, Gabipapa szerint Ladyke igazi rajongó: „Elég azt mondani neki, hogy itt a Charly, és el nem mozdul az általa kibérelt helyről!”

De hogy lehet ez, ha korábban mindig azt hallottuk, hogy a kutyák nem tudnak tévét nézni? Nos, ez a hagyományos, katódsugárcsöves tévékre még nagyjából igaz volt, de az LCD tévéknél már más a helyzet. A tudományos magyarázat: a kutyák retinájában több a pálcika alakú receptor, ezért magasabb náluk az a fúziós frekvencia, amin már az egymás után felvillanó képeket folyamatos mozgásként érzékelik. Ez az embernél 40-50 Herz, a kutyáknál 70-80 Herz körül van. Míg a hagyományos CRT TV 50 Herzes frissítésű képét a kutyák villódzó filmkockák sorozatának látják, egy 100 Herzes LCD TV már nekik is filmszerű élményt nyújt.

Persze így sem azt látják, amit mi, hiszen a részleteket sem képesek emberi pontossággal érzékelni, és a színekkel is hadilábon állnak, mivel csap alakú receptorból kevesebb van a retinájukban. De a közhiedelemmel ellentétben nem teljesen színvakok, a kék spektrumot érzékelik. Érdemes megjegyezni azt is, hogy ezen a téren is fajtánként eltérőek az adottságok, a labradorok és az agarak élesebben látnak a legtöbb más kutyafajtánál.

Ahogy tehát egyre tökéletesebb vizuális élményt nyújt a tévézés, amelyhez egyre tökéletesebb hang is társul, a kutyák érdeklődését is egyre inkább leköti. De szerencsére amíg ebből az élményből hiányzik a kutyák számára legfontosabb impulzus, a szag, addig nem fenyeget az a veszély, hogy az emberekhez hasonlóan egész nap a képernyő előtt gubbasszanak.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr221627033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása