Kommentek

A pedigré-katasztrófa - 2. rész

2009.08.14. 07:45 | Maxine | 12 komment

Címkék: verseny kutya genetika pedigré

A BBC leleplező dokumentumfilmje alaposan felforgatta az ebtenyésztők világát. A Pedigree Dogs Exposed-ban genetikai problémák miatt fájdalmaktól szenvedő kutyákat láthatunk. A készítők a tenyésztők fajtanemesítési törekvéseit egyenesen Hitler fajegészségtani elveihez hasonlítják, és megkérdőjelezik az önkényesen kialakított szabványoknak megfelelő tenyésztés létjogosultságát. A filmesek attól tartottak, hogy munkájukkal csak ideiglenesen sikerül hatást elérniük, de félelmük nem igazolódott be, sőt. A hatás minden volt, csak átmeneti nem.

A BBC a látottak hatására tiltakozásként 42 év után levette a műsorról az addig rendszeresen közvetített Crufts-t, a világ legnagyobb kutyakiállítását. A brit kutyatenyésztők szervezete, a Kennel Club felülvizsgálta tenyésztési standard-jeit, az állatokkal szembeni erőszak ellen fellépő Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals pedig szinte azonnal készített egy riportot, amely a „Pedigree Dog Breeding in the UK: a Major Welfare Concern?” címet kapta. Ebben arra a következtetésre jutottak, hogy számos fajta egészsége veszélyben forog, és a tenyésztők azon vágya, hogy szokatlan, eltúlzott vagy látványos megjelenést érjenek el, olyan kutyákat eredményez, amelyek egyre inkább az abnormalitás irányába haladnak. Az American Kennel Club is beismerte, hogy a pedigrés kutyák egészségügyi problémákkal küzdenek, de úgy nyilatkoztak, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy kezeljék a helyzetet. Elmondásuk szerint évente 5000 vizsgálatot tartanak a tenyésztők körében, és ebből a célból hozták létre kutyaegészségügyi alapítványukat, az AKC Canine Health Foundationt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon a keverék kutyák egészségesebbek-e. A héten általunk bemutatott matuzsálem kutyák mindegyike keverék volt, de persze vannak más adatok is. Egy svéd cég 200 000 kutya biztosításával foglalkozott 1995 és 2002 között, és az eredmények azt mutatják, hogy a 80 legnépszerűbb fajta közül a boxer volt az, amely a legtöbb orvosi kezelést igényelte, de a keverékek is csak a 68. helyre kerültek. A legegészségesebb a Norbottenspicc volt, amely egy skandináv vadászkutya-fajta. A pedigrés kutyákat tenyésztők azzal érvelnek, hogy amikor valaki fajtatiszta kutyát vesz, tudja, milyen egészségügyi problémákra számíthat, míg a keverékek esetében bármi előfordulhat.

A genetikai problémák terjedéséért is nagyban felelősek a „kiskutya-gyárak”, ahol csak Amerikában évente kb 400 000 kölyök születik. Ezeken borzalmas körülmények között élnek a kutyák, és nem védik őket a különböző betegségekkel szemben sem. Olyan is előfordul, hogy a kutyákat már 8 hónapos korukban fedeztetik. Így aztán 5 éves korukra teljesen kiégnek, és amikor a „zugtenyésztők” (vagy inkább szaporítók) számára már nem hasznosak, egyszerűen lelövik őket. Az ilyenek nyilván nem törődnek vele, milyen genetikai katasztrófát idéznek elő.

A kiskutyagyárak felszámolása mellett azonban a kiállítási versengésbe feledkezett tenyésztők észhez térése is szükséges. Mostanában egyre gyakrabban hallani a fajtatisztaság helyett az egészséget előtérbe helyező javaslatokról. Ha már a tenyésztők választják ki, hogy melyik kannal fedeztetik az adott szukát, legalább olyan kombinációban gondolkodjanak, amely által a kutyus megszabadulhatna súlyos egészségügyi problémáinak egy részétől, például egy Boston terriert egy másik terrierrel kellene fedeztetni, és az így megszülető kölykök orra hosszabb lenne, elősegítve a könnyebb légzést. (Ez a megoldás gyakorlatilag ugyanaz, mint amit a dizájnkutyák kapcsán a puggle-nél hallhattunk legfőbb érvként.) És elég megnézni a búsképű angol rokonánál jóval játékosabb, vidámabb természetű kontinentális bulldogot. Láthatóan nem zavarja, mit gondol róla az FCI, ha szabadon tud mozogni, lélegezni, és még a párosodáshoz sem kell neki segítség.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr561307888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kavits 2009.08.14. 17:45:03

sztem eddig is nyilvánvaló volt, hogy aki faj kutyát vesz az nem normális

csíra 2009.08.14. 17:49:27

Mi az, hogy kontinentális bulldog???
Aki pedig tényleg extremitásba hajszolja a kutya szaporitását, az egyszerűen f@sz. Remélem a dokumentumfilm vagy kutatás vagy mi eredeti mondanivalóját nem ferdítik el. Nem azzal van, ha egy kutya fajtatiszta, egy bulldog is remekül eléldegél a rövid orrával, ha biztosítják neki a megfelelő körülményeket, és pl nem viszik hosszú sétára a nyári melegben. Ennyi. Hülye szaporítótól csak hülye vesz kutyát.

csíra 2009.08.14. 17:50:13

Egyébként cuki az utolsó képen látható kuty :) Majdnem olyan, mint az enyém (ambull és magyar vizsla keverék)

Analyzer 2009.08.14. 17:58:43

mi az a benazas az utolso kepen???? hogy lehet ilyen fotot feltenni??
amugy hajra BBC!

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.14. 18:13:55

Egy kicsit el van mosódva valami a hátsó lábai között

csati 2009.08.14. 18:14:13

@Analyzer: hát igen, az utolsó kép fotosopolója az óráját is fejszével javíthatja...

Egyébként amíg valamilyen feladatra - vadászat, terelés, védelem - tenyésztették a kutyákat, addig nem volt semmi baj, viszont amikor valamilyen emberi divat, hóbort, nagyzolás miatt alakítják a külsőjüket, az előbb-utóbb már nagyon nem egészséges.

csati 2009.08.14. 18:17:46

mondjuk az a bálna az utolsó előtti képen, amelyik a kutyát fésülgeti, na az biztos kevésbé egészséges, mint egy túltenyésztett divateb...

Neocon 2009.08.14. 18:21:01

Oregem, nem hiszem el, hogy az utolso kep cenzurazva van. Eszem megall.

Mrs.E 2009.08.14. 18:22:09

Az utolsó képen egy kiállítási kutya látható, a gazdáját vagy a felvezetőjét próbálták eltüntetni, kissé amatőr módon. Amúgy jogos a cikk, rengeteg terhelt kiskutya születik a nyomorult szaporítók miatt.

Maxine · http://szobacirkalo.blog.hu/ 2009.08.14. 19:05:42

Közkívánatra kicseréltem a szóban forgó képet egy másikra. (Természetesen azt sem én photoshopoltam, így találtam. A kutyára figyeltem, nem a háttérre, sorry.)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.08.14. 19:18:10

most honnan fogom tudni, hogy miről ugattak a többiek a kommentekben? :)
süti beállítások módosítása