Kommentek

Öleb-elit 9. rész - Cavalier King Charles spánielek

2009.07.20. 13:07 | Maxine | Szólj hozzá!

Címkék: celeb kutya love divat spániel charles jennifer king tyler cox hewitt liv cavalier courteney

Stuart Mária skót királynőt úgy fejezték le 1587-ben, hogy szoknyája alatt ott lapult fekete-fehér spánielje. Szeretett négylábú társa állítólag nem volt hajlandó elmozdulni mellőle, és bánatában néhány nap múlva követte a királynőt a halálba. Stuart Mária hűséges kutyája fajtáját tekintve valószínűleg a mai Cavalier King Charles spániel egyik elődje lehetett. I. Károly angol uralkodó spánielje szintén annyira hűséges volt gazdájához, hogy még annak kivégézésén is részt vett.

A spánielek ezen típusa II. Károlyról kapta nevét, ő volt a „Cavalier King”. Az uralkodót rengeteg kis spániel kísérte, bármerre is járt, és uralkodása alatt semmilyen nyilvános épületből nem tilthatták ki a spánieleket, beleértve a Parlamentet is. A II. károlyt követő II. Jakab pedig egyenesen bolondult a spánielekért. Egy rendkívül heves tengeri vihar idején állítólag azt kiáltozta, hogy: „Mentsétek a kutyákat és Monmouth hercegét! ” (Utóbbi a fia volt.)

John Churchill, Marlborough első hercege blenheimi kastélyában „Marlborough spánieleket” tenyésztett, így alakult ki a ma is használt „Blenheim” megnevezés, melyet a gesztenye-fehér színkombinációjú spánielekre alkalmaznak. A Blenheim spánielek fején látható jellegzetes hüvelyklenyomat mintát Marlborough hercegnőjének tulajdonítják. A legenda szerint a hercegnő hüvelykujjával kidörgölte egy vemhes spániel fejét, annyira aggódott Franciaországban lévő férjéért, aki csapatait XIV. Lajos ellen próbálta győzelemre vezetni a blenheimi csatában. Viktória királynőnek pedig egy Dash nevű, háromszínű Cavalier spánielje volt, akinek sírkövére maga a királynő írt feliratot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyönyörű kutyusok napjaink sztárjai körében is népszerűek. Courteney Cox és férje, David Arquette két Cavalier spánielt is tart, a nevük Harley és Hooper. Courtney egy 2003-as interjúban azt mondta kutyáiról: „Olyan sok örömet adnak nekem. Annyira boldoggá tesz, amikor fekszem az ágyban, körülnézek, és látom a férjemet és a két kiskutyát. Nem hiszem, hogy lehetnék ennél boldogabb.” Kolléganője, Jennifer Love Hewitt egy Blenheim Cavalier King Charles spániel, Charlie gazdája és ugyanerre a névre hallgat Mischa Barton kutyusa is, valamint a Szex és New York című sorozatban a Kristin Davis által alakított Charlotte is egy ilyen kutyust fogadott örökbe, akit Elizabeth Taylor Goldenblatt névre keresztelt át.

Teri Hatcher is szereti a spánieleket: egy Blenheim és egy háromszínű Cavalier King Charles gazdája, Liv Tyler spánielje pedig a Neal nevet viseli. (Ezen a képen a husky és gazdája láthatóan felismerte a két hírességet.)

Emlékszünk még az Ultrakopó szerelmére, Pollyra? Nos, más férfiak sem tudtak ellenállni a Cavaliereknek, úgy mint Frank Sinatra, Silvester Stallone, Ronald Reagan, vagy Mickey Rooney, aki a következőket nyilatkozta kedvencéről: „Van egy Cavalier King Charles spánielünk, Sir Digby. Nem számít, milyen hektikus életet élünk, tudjuk, hogy amikor hazaérünk, a mi drága kis társunk szerető szemekkel vár minket.”

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com Megosztas

A bejegyzés trackback címe:

https://szobacirkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr581256469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása